Zonnepanelen op Amsterdamse basisscholen

De gemeente Amsterdam neemt vrijdag 2800 zonnepanelen in gebruik. Ze liggen op de daken van 21 basisscholen en nog zes andere gebouwen in de stad en bestrijken samen een oppervlakte van anderhalf voetbalveld.

Wethouder Maarten van Poelgeest (Klimaat en Energie) spreekt van het grootste binnenstedelijke zonnestroomproject van Nederland.

De opgewekte stroom wordt allereerst gebruikt om de deelnemende scholen van energie te voorzien. Maar de totale hoeveelheid opgewekte stroom is veel groter dan de behoefte van de scholen.

De stroom die overblijft wordt aangeboden aan buurtbewoners. De zonnestroom die in Amsterdam wordt opgewekt is vergelijkbaar met het elektriciteitsgebruik van 200 huishoudens.

Leerlingen

Omdat de panelen op de daken van basisscholen liggen, zorgt het project er ook voor dat het opwekken van duurzame energie zichtbaar wordt voor 4800 leerlingen en hun ouders.

Op alle locaties hangt een informatiepaneel met de actuele opbrengst. Ook besteden de scholen in de lessen aandacht aan zonne-energie.

Reageren is niet mogelijk.