
Veel deelnemers voor nationale actie ‘Tel de Zon’
Erg veel mensen doen mee met de actie ‘Tel de Zon’ van de Stichting Monitoring Zonnestroom. Deze actie, die wordt georganiseerd tijdens de Solar Days 2014, geeft deelnemers de mogelijkheid mogelijkheid om een snelle ‘check’ van zonnestroomsysteem te doen. Daarvoor houden ze in de week van de Solar Days bij hoeveel zonnestroom hun systeem opwekt.
Op vrijdag 16 mei stond de teller van deelnemers op meer dan 3800. Een groot deel van de deelnemers meldde zich aan kort nadat Wilfried van Sark de actie had toegelicht in de uitzending van Vara’s Kassa!, op zaterdagavond 10 mei. Ook het optreden van Peer de Rijk in het radio 1-programma Vroege Vogels, op zondagochtend 11 mei heeft bijgedragen aan de bekendheid van de actie. Door de grote drukte had de website soms moeite om alle registraties probleemloos te laten verlopen, maar alle problemen zijn ondertussen goeddeels opgelost.
Het TV-fragment van Wilfried van Sark bij Kassa! kunt u terugkijken via http://kassa.vara.nl/tv/afspeelpagina/fragment/doe-mee-en-tel-de-zon/speel/1/
Het radiofragment met het optreden van Peer de Rijk kunt u terugluisteren via http://www.radio1.nl/item/194786-Tel%20de%20Zon.html
Als u kunt achterhalen wat de opbrengst van uw systeem is in de week van maandag 12 tot en met zondag 18 mei, kunt u zich alsnog inschrijven voor de actie.
Door de opbrengst van de deelnemers te vergelijken met de verwachtte opbrengst van hun systeem, gebaseerd op locale zonneschijn en opgegeven gegevens zoals vermogen, type en orientatie van het systeem kan er snel inzicht komen of het systeem goed functioneert, of dat het wellicht verstandig is om het systeem te controleren. Deelnemers zullen hier persoonlijk over worden geinformeerd. Daarnaast worden de gegevens als geheel geanalyseerd door de Universiteit Utrecht om zicht te krijgen op hoe goed zonnestroomsystemen functioneren in Nederland.
In de uitzending van Kassa! op zaterdag 24 zullen de eerste resultaten van het onderzoek worden gepresenteerd.
kan ik nog mee doen
Beste,
Als u kunt achterhalen wat de opgewekte zonnestroom is geweest van maandag 12 tot en met 18 mei, dan kunt u nog steeds meedoen. Dat kan via http://www.Solardays.nl.
Ik doe dus ook mee.
Ik heb alleen de vraag over uitzending van zaterdag 24 mei van KASSA waarin de heer van Sark uitgaat van die 80 %. Welk cijfer is dat, waarop is het gebaseerd?
De kwaliteit of performance van een zonne-energie systeem kan worden uitgedrukt in een zogenaamde performance ratio. Hierin wordt de gerealiseerde energie opbrengst vergeleken met de opbrengst onder referentie omstandigheden (volle zon, en 25 graden Celsius). Onder deze referentie omstandigheden is de performance ratio 100%. In praktijk is er niet altijd sprake van volle zon en een temperatuur van een temperatuur van de panelen van 25 graden Celsius. Een goed functionerend systeem heeft daarom een performance ratio tussen 70 en 85%.
Naar aanleiding van de uitzending van Kassa heb ik me meteen aangemeld en 18 mei alle gegevens correct ingevuld. Waar blijft nu echter het vervolg? Een beoordeling van mijn PV-systeem? In deze tijd van computers moet dat toch geen 3 weken duren?
Ik zie dat deelname ondertussen niet meer mogelijk is.
Hoe kan ik zelf “Totale zonne-instraling op de panelen (kWh/m2)” vaststellen?
Ik had in de periode 168,3 kWh opbrengst, del ligging van het systeem is 161 (-19) azimut, 46gr heling, bij 5kWp.
Groet JT
Zojuist heb ik per email informatie oagnnvten over de installatie van WML:Geplaatste panelen zijn Suntech STP 190S-24/Ad.Elk paneel is door de aannemer voorzien van een unieke gravering en diefstalwerend gemonteerd. Het ontwerp van de gebouwen is zodanig geweest dat de montage van de panelen op de daken en taluds t.o.v. de zonnestand optimaal is.Als omvormers zijn van SMA de modellen SunnyBoy 5000 en Sunny Tripower 15000-17000 geplaatst.Opbrengsten van de panelen wordt intern gemonitord en zichtbaar gemaakt via het intranet (intern netwerk) en via een display bij de receptie op locatie Heel. Volgen van deze informatie is nog niet mogelijk via het internet, helaas.(Hartelijk dank dhr. Paul Beckers voor uw informatieve bijdrage!)