Tel de Zon wint P-NUTS Award voor mooiste energie-onderzoek

P-NUTS Awards 2015

Behoefte aan meer praktijkonderzoek naar lokale duurzame energie

Amsterdam, 17 april 2015. Gisteren werden de P-NUTS Awards, dé aanmoedigingsprijs voor lokale duurzame energie, uitgereikt in Theaters Tilburg. Tel de Zon, een onderzoek waar 5000 eigenaren van zonnepanelen aan mee hebben gedaan, won de Award voor het mooiste onderzoek. De uitreiking van de P-NUTS Awards vond plaats tijdens de themadag ‘Samen werken aan duurzame energieregio’s’, gemeente Tilburg was gastheer van het evenement.

“Er is behoefte aan praktisch onderzoek naar het opgestelde vermogen van lokale duurzame energie in Nederland. Tel de Zon geeft daarin het goede voorbeeld. Er zijn inmiddels tienduizenden inwoners actief met het opwekken van lokale duurzame energie. Individueel, in coöperatief verband of in andere typen energiecollectieven. Tijd om inzicht te krijgen in hun aandeel in de duurzaam opgewekte energie in Nederland,” aldus jurylid Yoram Krozer die de award uitreikte aan Wilfried van Sark van de stichting Monitoring Zonnestroom dat samen met Universiteit Utrecht en Holland Solar het onderzoek uitvoerde.

71 initiatieven -een record- zonden dit jaar in voor de P-NUTS Awards. De inzendingen kwamen uit alle delen van het land, één inzending kwam uit buurland België: het Belgische Ecopower won met haar inzending de Mooiste Coöperatie Award. Amsterdam sleepte maar liefst drie Awards in de wacht. Micro-warmtenet BUURTzoektWARMTE, energie-besparingsbedrijf Hoom en Vandebron Zonnecollectief namen een award mee terug naar Amsterdam.

Met de uitreiking van de P-NUTS Awards wordt gevierd dat lokale, duurzame energie al (lang) kan. Om het jaar worden de voorlopers, de doeners, met een award in de schijnwerpers gezet. Zij hebben de paden gebaand zodat anderen hen kunnen volgen. De overgang naar lokale en duurzame energie wordt versneld wanneer energie-initiatieven van elkaar leren, bij elkaar aanhaken en elkaar ondersteunen.

Een onafhankelijke jury onder voorzitterschap van Prof. Jacqueline Cramer, oud-minister en directeur van het Utrecht Institute for Sustainability en IJmert Muilwijk, oud-SER-lid en voorzitter van branchevereniging ODE, beoordeelde de inzendingen voor de P-NUTS Awards.

 Alle winnaars:

Gemeente Tilburg Mooiste Regionale Samenwerking Award: Energieke Sportverenigingen, Gemeente Borsele en 12 sportverenigingen – Zeeland

P-NUTS Mooiste Overheidsinitiatief Award: Holland Eco Finance, Energiefonds Overijssel, A2 Participaties

Buurkracht Mooiste Buurtinitiatief Award: Houtgestookte dorpsCV – Hoonhorst, Duurzaam Hoonhorst – Overijssel

Wij Krijgen Kippen Mooiste Idee Award: BUURTzoektWARMTE, Wijk Maldenhof, Amsterdam – Noord-Holland

Alliander Mooiste Innovatie Award: Vandebron Zonnecollectief, Amsterdam – Noord-Holland

P-NUTS Mooiste Coöperatie Award: Ecopower, Belgische coöperatieve vennootschap Ecopower

P-NUTS Mooiste Onderzoek Award: Tel de Zon, Stichting Monitoring Zonnestroom samen met de Universiteit Utrecht en Holland Solar, Utrecht

PR Mansion Mooiste Nieuwe Nuts Award: Burgerwindturbine Neer, Drie coöperaties: Meerwind, Zuidenwind en De Windvogel – Limburg

P-NUTS Mooiste Ondernemers Award: Hoom, Amsterdam – Noord-Holland

Oranje Energie Publieks Award: Local Energy Saving Support (LESS) Fatima, Tilburg

Reageren is niet mogelijk.