Marktinventarisatie zonnestroomsystemen oktober 2013

De Stichting Monitoring streeft ernaar meerdere malen per jaar een marktinventarisatie te doen. Het volledige onderzoeksrapport van oktober 2013 vindt u hier (pdf). Het bijbehorende databestand vindt u hier (xls).

Reactie

  1. Interessant onderzoek dat ook panelen en installatie goed in beeld brengt. Enige punt dat ik minder uit de verf vind komen is het omvormer deel. De kosten zijn daar wel gepresenteerd ingedeeld in grote en kleine omvormers maar ik zie helemaal geen aandacht voor het punt dat met micro omvormers of power optimizers in het geval van schaduw op enkele panelen er in deze gevallen een flink opbrengst verschil kan zijn. In veel gevallen bij particulieren is er op 1 of 2 van de 6 a 10 panelen een behoorlijk deel van de dag schaduw. De grote omvormers kunnen daar niet goed mee omgaan. In de VS is aangetoond dat in deze gevallen je de meerkosten van micro inverters of power optimizers er heel vaak uithaalt.
    Tweede punt is ook nog dat deze micro inverters claimen 2 maal zo lang mee te gaan. Sommige partijen geven 20 jaar garantie. Dat lijken jullie ook niet mee te nemen in de prijs.

    Verder complimenten voor het overzicht. Jammer dat het voor consumenten wat verstopt is.