Inventarisatie PV markt toont grote dynamiek en prijsdaling aan

Stichting Monitoring Zonnestroom toont in een derde inventarisatie grote dynamiek van de PV markt in Nederland aan. Grid Parity is bereikt voor complete systemen inclusief installatie. Opvallend is de prijsdaling van 25% voor PV panelen ten opzichte van de inventarisatie in april. Dit is onder meer te halen uit de cijfers die verzameld en geïnterpreteerd zijn door de stichting.

De inventarisatie omvat 531 types PV modules (PV panelen) en 229 omvormers. Er zijn 1782 complete zonnestroom systemen voor schuine daken en 1668 voor platte daken. Deze inventarisatie is uitgevoerd met als doel de markt te voeden met onafhankelijke informatie en kennis over beschikbare complete zonnestroom systemen. De gegevens in dit rapport zijn in de maanden juli en  augustus 2012 verzameld. Het is een vervolg op de eerdere inventarisaties van april 2012 en oktober 2011. Gezien het grote aantal modules, omvormers en systemen is de indruk dat een groot deel van de markt in kaart is gebracht.

In het rapport is gekeken naar de kosten van complete zonnestroom systemen, variërend in grootte en opbrengst. Hierdoor kan de prijs van de zelf opgewekte stroom worden vergeleken met het tarief wat elektriciteitsleveranciers rekenen voor stroom. Wanneer zonnestroom goedkoper is dan dat tarief is de zogenaamde “grid parity” bereikt. Het blijkt dat nu voor meer dan de helft van de onderzochte particuliere systemen (2,5-5 kWp) grid parity is bereikt inclusief de kosten voor installatie. In april bleek al grid parity bij kleinere systemen waarbij de installatiekosten niet werden meegenomen.

De gemiddelde prijs (kosten per kWp) van een module is met 25% gedaald ten opzichte van april 2012. Van de modules die ook in april aanwezig waren is de gemiddelde prijs met 7% gedaald, met een vrij grote spreiding. Dit suggereert dat de modules die nieuw op de markt verkrijgbaar zijn, met een lage prijs zijn geïntroduceerd. Daarnaast zijn er meer panelen met een groter vermogen. De gemiddelde prijs van omvormers is vrijwel gelijk gebleven sinds oktober 2011.

Uit het onderzoek blijkt ook dat de markt van PV modules en omvormers zeer dynamisch is. Het valt op dat 43 modules niet meer aangeboden worden en dat er sinds april van dit jaar 670 zonnestroom systemen nieuw op de markt worden aangebode

Reageren is niet mogelijk.