Hoeveel zal het actuele PV vermogen dalen op het hoogtepunt van de zonsverduistering?
Hoeveel zal het actuele PV vermogen dalen op het hoogtepunt van de zonsverduistering?
Komende vrijdag 20 maart is in Nederland de (gedeeltelijke) zonsverduistering te zien. De weersverwachting is nog onzeker, maar diverse weerberichten zijn redelijk positief wat betreft de bewolking en dus de zichtbaarheid.
Wat betekent dit nu voor de opbrengst van de zonnepanelen in Nederland? Dat hangt natuurlijk sterk af van het weer en de bewolking, maar het zou toch aardig zijn om een daar een uitspraak over te doen. Wij nodigen daarom ‘experts’ uit om een uitspraak te doen over hoeveel het actuele PV vermogen zal dalen op het hoogtepunt van de zonsverduistering in Nederland?
Enkele uitspraken over de verwachte effecten:
TenneT bereidt zich voor op zonsverduistering – tennet.eu
Waarom Italië bijna al zijn zonnepanelen uitzet – duurzaam bedrijfsleven.nl
Nuon levert de back-up elektriciteit tijdens zonsverduistering – Nuon.com
Die Sonnenfinsternis 2015: Vorschau auf dasStromsystem 2030 – agora-energiewende.org
20 March Solar Eclipse: An Unprecedented Test for Europe’s Electricity System – www.entsoe.eu
Doe mee aan de quiz en reageer via Twitter #zonsverduistering @zonnestroomNL of hier onderaan de pagina!
Feiten over de zonsverduistering
(Bericht door Jacob Kuiper, meteoroloog bij het KNMI)
De zonsverduistering begint aanstaande vrijdag om 9.30 uur. De maan schuift dan langzaam voor de zon. De grootste bedekking van de zon is om 10.37 uur. De zonneschijf wordt dan voor 81% afgedekt door de maan. Daarna schuift de maan langzaam weer weg waarna om 11.48 uur de zonsverduistering voorbij is. Mocht het inderdaad bewolkt zijn, dan zal de zonsverduistering ervoor zorgen dat het nog iets somberder en donkerder is dan normaal.
De effecten van het afnemende zonlicht door de maan zijn sterk afhankelijk van de bewolkingssituatie.
vrijwel onbewolkt
Mocht het op 20 maart vrijwel onbewolkt zijn dan zal er rond het maximum van de eclips een merkbare verandering van de hemeltint zichtbaar zijn.
Gevarieerd wolkenbeeld
Is er een gevarieerd wolkenbeeld dan wordt het beperkte beetje zonlicht dat er uiteindelijk nog overblijft, weerkaatst door deze wolkenelementen. Die wolken werken dan als spiegels en in zo’n situatie wordt het effect van de verduistering sterk teruggeduwd en merkt men er het minst van. Dit scenario was in ons land ook bij de grote gedeeltelijke eclips van 11 augustus 1999 het geval waardoor de beleving van het ‘wat donkerder worden’ slechts beperkt werd bereikt.
Volledig bedekt
Is de hemel echter volledig bedekt dan zal er een duidelijke merkbare achteruitgang van het licht ontstaan. Is de bewolking dik (frontaal) dan kan het resterende zonlicht steeds minder doordringen en kan het rond kwart voor elf echt donker worden, alsof het avond wordt. Bij een dik frontaal pakket met regen kan het zelfs zo donker worden dat het praktisch nacht lijkt.
Meer informatie over de zonsverduistering en allerlei andere Astronomische gebeurtenissen vind je op de website van hemel.waarnemen.com.
De gebieden op Aarde waar de verduistering zichtbaar is:
Kijk voor de actuele weersverwachting op Weerplaza