Chinese panelen in Nederland gemiddeld 20% goedkoper dan niet-Chinese panelen

De Europese commissie heeft besloten de tijdelijk vastgestelde importheffing op zonnepanelen van Chinese origine van 11,8% te vervangen door een nieuwe regeling met een nog niet bekende minimum prijs. Er worden bedragen genoemd van 0.56 tot 0.80 Euro/Wp.  De Stichting Monitoring Zonnestroom toont in haar marktinventarisatie van juli aan dat de gemiddelde prijs voor Chinese zonnepanelen 0.99 Euro/Wp is, en voor niet-Chinese panelen 1.25 Euro/Wp, oftewel Chinese panelen zijn 20% goedkoper. Ongeveer 40% van de panelen die in Nederland te koop zijn is afkomstig uit China.

Chinese panelenbouwers moeten zich houden aan een minimum prijs per Wp volgens de nieuwe Europese regeling en aan een maximale hoeveelheid panelen die de EU binnen mogen komen. De hoogte van de minimum prijs en het maximum aantal panelen is nog niet bekend. Maar hoe relevant zijn deze minimumbedragen voor de Nederlandse markt?

Gemiddelde prijs daalt sterk

De Stichting Monitoring Zonnestroom inventariseert sinds oktober 2011 welke zonnepanelen, omvormers en complete systemen in Nederland worden aangeboden tegen welke prijs.  De meest recente inventarisatie, van juli 2013, toont aan dat de gemiddelde prijs van modules 1.13 Euro/Wp (inclusief BTW) is; dat is 50% lager dan de gemiddelde prijs in oktober 2011.

De gemiddelde prijs voor panelen uit China is 0.99 Euro/Wp, en voor panelen niet uit China 1.25 Euro/Wp, zie figuren voor de verdeling van prijzen. Panelen afkomstig uit China zijn daarmee 20% goedkoper dan panelen die niet afkomstig zijn uit China (voornamelijk Duitsland, Japan, Amerika).

GChinaNL GNoChinaNL

Afhankelijk van de exacte hoogte van de minimumprijs zal er waarschijnlijk een beperkt effect zijn op de prijsstelling van panelen voor particulieren, omdat er een beperkt aantal panelen goedkoper is dan 0.85 Euro/Wp. Echter, voor aanbieders van complete systemen die doorgaans grote partijen panelen tegen lagere prijzen uit China verkrijgen, kunnen de effecten groter zijn, van de orde van een paar honderd euro voor een typisch systeem van 3 kWp.

Marktinventarisaties voor iedereen toegankelijk

Het rapport en de inventarisatie zal in september voor iedereen toegankelijk worden via de website van de Stichting Monitoring Zonnestroom (www.ZonnestroomNL.nl). Individuele gebruikers kunnen met deze database aan de hand van hun eigen zoekvragen – wat zijn de goedkoopste panelen, of welke hebben het hoogste rendement in mijn segment – op zoek naar PV-producten. Dit rapport beschrijft het vervolg op eerdere inventarisaties die zijn uitgevoerd voor de Stichting Monitoring Zonnestroom door Sark Solar Energy Consultancy, RenCom en New-Energy-Works. Het rapport is gemaakt in opdracht van Agentschap NL.

Reactie

  1. Hallo,

    Zijn de chinese panelen nog steeds te koop en goedkoop, en zit er ook subsidie op.

    Groet,

    T Deben